Etelä-Suomi sai valkoisen lumipeitteen

Tämä talvi toi pitkästä aikaa Etelä-Suomeen lunta ainakin pariksi päivää ja jo se on riittänyt aiheuttamaan ihmisten ilmeissä selkeää positiivisuutta. Menneet vuodet ovatkin etelässä olleet pimeitä talvia täynnä eikä lunta ole nähty kuin unissa.

Lumen puute vaikuttaa suomalaisissa monella tavalla, myös sisustuselementeissä ja siinä, miten talveen suhtaudutaan. Pimeät talvikuukaudet voivat helposti saada miehen ja naisen masentumaan, jollei keksi muuta tekemistä.

Yksi hauska tapa hakea iloa niin kotiin kuin toimistoon, on sisustaminen. Ja mikäs sen kivempaa, kuin uusien sisustusasioiden etsiminen, ja talvella kohteena ovat tietenkin valaistus. Olet esimerkiksi kuullut nimen Tom Dixon. Hän on nimittäin suunnittelija, joka tuli tunnetuksi 80-luvulla ja hänen valaisinluomuksensa on yhä vielä varsi jännittäviä, ajattomia ja sopivat aivan yhtä hyvin 2020-luvulla kuin sille vauhdikkaalle 80-luvulla. Dixon käytti paljon valaisimissaan kuparia ja messinkiä ja hänen erilaisia riippuvalaisia on saatavilla suoraan netistä.

Pimeä vuoden aika koko Pohjois-Euroopassa laittaa meidät ihmiset koville. Ei niinkään kylmyyden, mutta pimeyden vuoksi, koska kehomme ja mielemme kaipaa värejä ja valoa – siksi me pidämmekin paljon sisustamisesta.

Sisustusinto käy kiivaana

Lisääntynyt etätyöskentely on lisännyt luonnollisesti myös kotitoimistojen tarvetta. Viimeistään siinä vaiheessa ovat kotiin jääneet työntekijät huomanneet, että kotoa on puuttunut kunnon työtuoli ja valaistuksessakin on parannettavaa. Harvoin on sisustuksen muuttaminen jäänyt sitten siihen työpisteelle, vaan samalla on lähdetty remontoimaan muutenkin asuntoa ja sen eri kolkkia.

Nykyään sisustukselle saa järjettömän paljon ideoita eri nettisivujen kuvagallerioista ja blogien tarinoista, että välillä voi olla vaarassa sen oman ajatuksen ja idean katoaminen kaikkien satojen hienoja ideoiden joukkoon. Eikä vain ideoita, vaan myös itse sisustuselementtejä on 2020-luvulla huomattavasti enemmän saatavilla kuin aiemmin. Ja kun samalla meidän vapaa-aikamme on vain lisääntynyt, on kodin sisustamisesta tullut jopa eräänlainen harrastus entisten virkkuiden ja muiden perinteisten harrastusten sijasta. Eihän Etelä-Suomessa ole päässyt kunnolla edes hiihtämäänkään viime vuosina, ja luistelukin on ollut parin viikon aikaikkunalla mahdollista – toisin kuin aiemmin.

Mutta aivan kuten sisustaminen ja sen mahdollisuudet ovat laajentuneet, ovat myös muut vapaa-ajan viettotavat laajentuneet valtavasti samalla kun vapaa-aika on lisääntynyt. Mietitään vaikka Tom Dixonin aikoja, ei ollut nettiä, eikä sosiaalista mediaa – jos olisi ollut, millaisia vaikutteita hän olisi kenties saanut tai antanutkaan muille?

Valaisimia tarvitaan aina

Valaisinten tarve on aina ollut selvä. Keittiöissä, olohuoneissa, makuuhuoneissa on kaikissa erilaiset valaistustarpeet, mutta nykyelämämme sisältää paljon erilaisia huoneita, ja monikäyttöisempiä. Ei meillä ennen ollut pelihuoneita ja luimme kirjoja, emme kuunnelleet äänikirjoja tai podcasteja. Arkinen elämämme on muuttunut olennaisesti viimeisten parin vuosikymmenen aikana, ja samalla kehitys on tuonut kauppoihin entistä enemmän vaihtoehtoja.

Voimme valaisinten avulla luoda mitä erilaisempia tunnelmia kohtuullisella hinnalla, ja voimme tietotekniikan avulla rakentaa automatisoituja valoefektejä eri tilanteisiin, jos vain niin haluamme. Kaikki tämä on positiivista, sillä muuten täällä pimeässä Pohjois-Euroopassa olisi entistä enemmän masentuneita ja kaamosväsyneitä ihmisiä, jos meillä ei olisi mahdollisuuksia iloita kehityksen meille antamista mahdollisuuksista. Mikä esimerkiksi on edellinen itse ostamasi valaisin, ja minne sen laitoit? Oletko kenties tehnyt kirpparilöydön, jota olet tuunannut mahdollisuuksien mukaisesti? Kirpputorit ja vastaavat ovat myös nykyaikaan, sillä meidän pitää huomioida parhaamme mukaisesti myös vastuullinen kuluttaminen. Siksi Dixonin suunnittelemat valaisimet ovat loistavia esimerkkejä nykyaikaan, valaisimet, jotka ovat olleet käytössä jo kohta 40 vuotta ja ovat yhä yhtä lailla tätä päivää, kuin silloin tullessaan markkinoille. Kuinka monesti tänä vuonna syntyvästä tuotteesta voimme sanoa samaa 2060-luvulla?

Vastaa